Konsepti, jonka avulla soiton harjoitteleminen kehittyy radikaalisti

Matti Carter

Haluatko oppia soittamaan kappaleita, joita olet aina tykännyt kuunnella, mutta turhaudut, koska et tiedä mistä aloittaa? Mietitkö, että jonkun kappaleen oppiminen on liian pitkän urakan päässä, joten et edes aloita sen harjoittelua? Vai mietitkö kenties ettet pystyisi koskaan kokonaan oppimaan näin hankalaa kappaletta vaikka yrittäisitkin? Jos mietit tällä tavalla, ehdotan että otat kokonaan erilaisen lähestymistavan asialle.

Oikeilla harjoitustekniikoilla vaikeilta ja joskus mahdottomiltakin tuntuvien kappaleiden soittaminen ei enää tunnu niin vaikealta. Harjoittelemalla säännöllisesti oikeita asioita, lähestyt askel askeleelta kohti tavoitteitasi ja voit päästä niihin nopeammin kuin kuvittelitkaan. Usein se vaatii vain hyvän asenteen, voimakkaan päätöksen, suunnitelman ja sen toteutuksen. Mutta miten päädyt suunnitelmaan, jonka avulla pääset eteenpäin?

Haluan jakaa kanssasi konseptin, jonka avulla voit kehittää aivojasi ja nopeuttaa etenemistäsi kohti mitä tahansa tavoitetta. Olen käyttänyt tätä konseptia monesti, kuten monet muutkin elämässä menestyneet henkilöt, ja todennut sen erittäin hyödylliseksi. En tietenkään ota kunniaa minkään uuden ja mullistavan idean keksimisestä, koska konsepti on ollut olemassa jo satoja vuosia. Konsepti ei päde ainoastaan musiikkiin, vaan kaikkiin muihinkin elämän osa-alueisiin. Tämä konsepti on nimeltään ”laadukkaiden kysymysten kysyminen”.

Laadukkaiden ja yksityiskohtaisten kysymysten kysyminen on hyvin tehokas tapa selkeyttää omaa tietä tavoitteisiin. Parhaat kysymykset syntyvät asettamalla yksityiskohtaisia tavoitteita. Kun päätät esimerkiksi: ”Aion harjoitella tämän kappaleen alusta loppuun virheettömästi seuraavan kuukauden aikana, jotta voin esittää sen ystävilleni kuukauden viimeisenä päivänä”, olet asettanut itsellesi hyvin yksityiskohtaisen tavoitteen.

Seuraava askel on asettamasi tavoitteen muuttaminen kysymykseksi, esimerkiksi näin: ”Miten voin harjoitella tämän kappaleen alusta loppuun virheettömästi seuraavan kuukauden aikana, jotta voin esittää sen ystävilleni kuukauden viimeisenä päivänä? Koska tavoite on nyt muutettu kysymykseksi, se vaatii myös vastauksen. 

Vastauksena voisi olla esimerkiksi: ”Käymällä pianotunneilla säännöllisesti kaksi kertaa viikossa, sekä harjoittelemalla päivittäin kaksi tuntia”. Voit halutessasi miettiä kysymykseen useita eri vastauksia, ja valita parhaan ratkaisun käyttöösi lopuksi. Ratkaisun pääteltyäsi tiedät, miten kyseiseen tavoitteeseen pääseminen on mahdollista, ja näin ollen olet jo paljon lähempänä sen realistista toteuttamista. Lisäksi, ratkaisun päätteleminen ja toimintaan asettaminen antaa lisää potkua ja motivaatiota tavoitteen saavuttamiseen.

Kun olet saanut hyvän ratkaisun kysymyksellesi, seuraava askel on toteuttaa suunnitelmasi ryhtymällä toimeen. Ideana on se, että otat suunnitelmasi hyvin vakavasti, jotta oikeasti pystyt tekemään sen minkä olet luvannut itsellesi. Älä aseta itsellesi mahdottomia tavotteita, vaan sellaisen jonka pystyt realistisesti toteuttamaan noudattamalla yksinkertaista harjoitusaikataulua. Jos onnistut toteuttamaan suunnitelmasi, et ainoastaan saavuta soittotavoitettasi, vaan monet elämäsi osa-alueet kehittyvät positiivisempaan suuntaan:

  • Muutut kurinalaisemmaksi, koska jaksoit toteuttaa oman suunnitelmasi ja noudattaa päivittäistä harjoittelurutiinia.
  • Saat enemmän itseluottamusta omiin kykyihisi. Yksi onnistuminen luo uskoa siihen, että seuraavallakin kerralla voit onnistua.
  • Pääset lähemmäs haaveitasi soittajana. Näin ollen mielialasi paranee, ja todennäköisesti innostut harjoittelemaan lisää.
  • Ystäväsi, perheesi tai tuttavasi huomaavat muutoksen taidoissasi ja yllättyvät positiivisesti.

Vaikka et pääsisikään asettamasi aikarajan sisällä johonkin tavoitteeseen, olet jokatapauksessa päässyt paljon lähemmäksi sitä (olettaen että olet oikeasti noudattanut suunnitelmaasi), ja luultavasti saavutat sen lähitulevaisuudessa. Jos et olisi miettinyt ratkaisua asettamaasi kysymykseen, et luultavasti olisi ryhtynyt toimeen, jolloin olisit yhä kuukauden päästä samalla tasolla kuin mistä aloitit. Tämän vuoksi tavoitteen muuttaminen kysymykseksi ikään kuin ”pakottaa” sinut tekemään jotain sen eteen.

Laadukkaiden kysymysten kysyminen on todella tehokas tapa saada aikaan hyviä ratkaisuja mihin tahansa ongelmaan. Kun jonkun tavoitteen muuttaa kysymykseksi, se vaatii vastauksen, mikä taas aiheuttaa sen, että aivot joutuvat keksimään siihen ratkaisun. Tämä tekee erittäin hyvää ihmisen luovuudelle, ja mitä enemmän harjoittaa omaa luovuuttaan, sitä nopeammin keksii tehokkaita ratkaisuja asettamiinsa kysymyksiin.

© 2016 Pianotunnit Tampere