Siirry suoraan sisältöön

Nuottien lukemisen alkeet eli nuotinlukutaito

Ymmärtääkö musiikin paremmin, jos osaa lukea nuotteja?

Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että kouluissa ei nykyään opeteta nuottien lukemista lainkaan. Vaatiiko nuottien lukemisen alkeet jotakin erikoisominaisuutta, jota ei voi opetella peruskoulussa, jossa musiikkia muuten opiskellaan minimissään seitsemän vuotta. Missään vaiheessa ei opetella nuotteja, joten mitä ihmettä musiikkitunneilla sitten tehdään? Se käytännössä tarkoittaa, että nuotinlukutaidon opiskelu jää musiikkiopistojen harteille tai jollakin muulla tavalla hoidettavaksi. Alakoulussa nuottien oppiminen tapahtuisi varsin helposti ja nopeasti.

Mitä nuottien lukemisen alkeet vaativat?

Jos mietitään ammattimuusikoita, jotka käyvät tekemässä taustoja laulajille, on hyvin tärkeää, että nämä muusikot osaavat soittaa kappaleet suoraan ”lapuista” eli nuoteista. He eivät voi millään muuten oppia tarvittavia kappaleita esimerkiksi korvakuulolta. Biisit laitetaan suhteellisen nopeasti niin sanotusti pakettiin, joten siihen ei jää kovinkaan paljon aikaa tehdä varsinainen äänitys. Kappaleita ei ole aikaa hioa loputtomiin.

Jos mietitään nuotinlukua, niin sehän etenee samalla tavalla kuin lukeminen eli vasemmalta oikealle ja ylhäältä alas. Nuotistolle on myös kirjoitettu sävelkorkeus ja tietyllä tavalla myös rytmi, joka kuitenkin on huomattavasti hankalampi tulkita nuottiviivastolta. Nuottiviivastolta on myös luettavissa kestot sekä soitetaanko musiikkia hiljaa vai kovaa. Nämä ovat sovittuja merkkejä ja ne omalla tavallaan koristavat nuottiviivastoa. Pianotunnit Tampere antaa opetusta myös nuotinlukutaitoon.

Kenen pitäisi opetella nuotit?

Eihän nuottien lukemista tietenkään kaikki tarvitse, mutta se on välttämätön taito, jos harrastaa soittamista tai haluaa muuten saada musiikista enemmän irti. Se voisi olla myös yleistietoa, joka opetellaan alakoulussa, mutta sitä ei tarvitsisi päntätä. Lapset oppivat leikin varjolla monenlaisia asioita kuten aakkoset ja numerot, joten samalla tavalla myös nuottien oppimisen voisi tehdä helpoksi. Nuotit oppii lukemaan yhdessä työpäivässä, joten koulussa siihen ei tarvitsisi käyttää aikaa kuin vähän kerrallaan.

Tämä sivusto käyttää evästeitä taatakseen sinulle parhaan mahdollisen käyttäjäkokemuksen